Wie zijn wij? 

Een nieuwe start

Stichting De Wilde Bertram werd in mei 1996 opgericht op initiatief van Flora Meijdam (1949-2022) die in de voorgaande jaren veel kennis en ervaring over het kweken van inheemse planten, kruiden, bomen en struiken had opgedaan. Een groot deel van de grond op de Gemertse broekgronden werd in 1996 geschikt gemaakt voor de planten waarna vele soorten werden geplant en ingezaaid.Eetbare voornamelijk inheemse planten die vanaf de prehistorie, Romeinse tijd, de middeleeuwen tot nu werden en worden gegeten. Het begin van De Wilde Bertram was gemaakt.

De Stichting werd opgericht met als doel het bekend maken van de vele mogelijkheden van eetbare wilde planten en daarnaast het bewustmaken van de schoonheid en het nut van de ons omringende flora en bijbehorende fauna, en een bijdrage leveren aan het behoud van bedreigde inheemse planten.Iedereen die anno nu wel eens de tuin heeft bezocht of gaat bezoeken ziet hoe ontzettend veel werk Flora en de mensen achter de voormalige stichting door de jaren heen vol passie hebben verzet.

In 2022 overleed Flora helaas en was De Wilde Bertram ruim een jaar gesloten terwijl er werd nagedacht over het voortbestaan van dit unieke stukje grond. Met als resultaat dat Stichting Ons Landschap Gemert-Bakel en Stichting Gemert-Bakel Kruidentuin van Nederland de handen ineen hebben geslagen en gezamelijk het perceel van De Wilde Bertram hebben gekocht.Op 18 april 2023 werden de handtekeningen onder de koopakte gezet door de nieuwe trotse eigenaars. En op 21 juni vondt de feestelijke officiƫle heropening plaats in bijzijn van de wethouder, bestuursleden voormalige stichting De Wilde Bertram,de nabestaanden van Flora Meijdam en bestuursleden van de stichtingen die de nieuwe eigenaar zijn geworden.De Wilde Bertram heeft met Jeanette Renders een nieuwe beheerdster gekregen, en de voormalige stichting De Wilde Bertram is op 14 september 2023 opnieuw opgericht.

Stichting de Wilde Bertram, gevestigd in gemeente Gemert-Bakel

KvK: 91398878

Rekeningnummer: NL20RABO0373673183

Bestuursleden Stichting De Wilde Bertram:

Voorzitter: Jeanette Renders

Penningmeester/secretaris: Johan Melis

Bestuurslid: Willemijn Verkampen 

Bestuurslid: Wim Verhoeven 

Anno 2024....een jaar na de overname is er al een zwarte elzensingel van 130 stuks aangeplant,en zijn er ruim 25 knotwilgen en fruitdragende struiken voor vogels geplant. Er zijn hooiruiters,houtrillen en stapelmuurtjes gemaakt,nestkastjes opgehangen en afgelopen maart is er gestart met de aanplant van een hoogstamboomgaard. 

Zo maken we De Wilde Bertram-Gemert steeds aantrekkelijker voor allerlei soorten.