De Wilde Bertram zet zich in om de vaak eeuwenoude kennis van eetbare wilde planten en kruiden te delen. Sommige inheemse soorten die nu maar al te vaak als onkruid gezien worden, waren al vanaf de prehistorie belangrijk voedsel voor de mens. Maar ook planten die de Romeinen naar Nederland brachten omdat zij deze als een delicatesse zagen, of makkelijk te telen voedsel waren voor hun troepen. Maar ook planten die reeds vanaf de vroege middeleeuwen zijn ingevoerd als groente,vanwege hun geneeskrachtige werking,als verfstof of als smaakmaker in de keuken of in de brouwerijen van weleer zijn in de tuin te vinden. 

De Wilde Bertram zet zich ook in voor het behoud van inheemse soorten. Van de ooit zo rijke Nederlandse flora zijn velen soorten ondertussen zeldzaam tot zeer zeldzaam geworden. Wij telen en verkopen daarom een mooi aantal van deze soorten omdat vele insecten totaal afhankelijk in hun voortbestaan zijn van bepaalde planten ,bomen of struiken die van oorsprong in ons land voorkomen. Maar onze autochtone soorten hebben ook ondergronds een uniek samenwerkingsverband met schimmels en bacteriƫn.

Zij vervullen bij planten een verbindende rol onder de grond, ze vormen een soort gigantisch 'communicatienetwerk' dat zorgt voor een betere uitwisseling van voedingsstoffen, koolstof en water. Dit wordt mycorrhiza genoemd. Mycorrhiza zorgt voor een gezonde bodem; een gezonde bodem zorgt voor gezonde planten die beter bestand zijn insectenplagen, ziektes en tegen droogte. Dit ondergrondse eco-systeem vormt de basis van ons bestaan. Alles begint immers met een gezonde bodem.

Door deze planten te telen en te verkopen, dragen we bij aan het behoud en de verspreiding van onze prachtige en zo belangrijke inheemse flora en hopen wij zo ons steentje bij te dragen aan het behoud en het herstel van onze zo belangrijke soortenrijkdom in de natuur. De wilde plantenkwekerij is dan ook wellicht niet zoals u gewend bent;de planten staan niet bij elkaar in vaste plantvakken, maar net als in het wild groeien de soorten gewoon door elkander heen. Juist daarom is De Wilde Bertram ook een waar paradijsje voor vlinders, wilde bijen, hommels,zweefvliegen en vele andere geleedpotigen. Maar ook amfibieĆ«n, vogels en kleine zoogdieren hebben hier hun leefgebiedje gevonden. 

Eetbare wilde planten zijn bovendien een smakelijke en gezonde aanvulling op ons menu. Wij promoten vanwege bovengenoemde redenen echter geen wild pluk, maar het zelf telen van deze plantensoorten. De natuur is immers geen supermarkt.


U vindt de geheel ecologisch beheerde kruiden en inheemse planten kwekerij & inspiratietuin De Wilde Bertram aan de Broekkantseweg in Gemert.

*Sorry, honden zijn niet toegestaan in de tuin.

De smaakmaker van Gemert 

Voor het bezichtigen van de tuin of plantenverkoop buiten de openingstijden kunt u een afspraak maken via: 

info@wildebertramgemert.nl Op Afspraak kunnen er ook rondleidingen worden geboekt.(Minimaal 5 personen-maximaal 20 personen)

Wilt u ons steunen met een donatie? 

NL20 RABO 0373673183

   

                                          Sinds 1996 bekend als de smaakmaker van Gemert 

CONTACT


info@wildebertramgemert.nl

Postadres: Rector Klaassenstraat 37 5421VM Gemert

Eetbare wilde planten & Kruiden

Teelt en verkoop inheemse planten 

Advies over ecologisch tuinieren 

Vlindertuin