Smaakmaker van Gemert & inheemse plantenkwekerij 

De Wilde Bertram zet zich ook in voor het behoud van inheemse soorten. Van de ooit zo rijke Nederlandse flora zijn velen soorten ondertussen zeldzaam tot zeer zeldzaam geworden. Wij telen en verkopen daarom een mooi aantal van deze soorten omdat vele insecten totaal afhankelijk in hun voortbestaan zijn van bepaalde planten ,bomen of struiken die van oorsprong in ons land voorkomen. Maar onze autochtone soorten hebben ook ondergronds een uniek samenwerkingsverband met schimmels en bacteriĆ«n. Een gezonde bodem zorgt voor gezonde planten die beter bestand zijn insectenplagen, ziektes en tegen droogte.Tevens zijn ze belangrijk voor de CO2 opslag. Een gezonde bodem is het vliegwiel van het eco-systeem. 

Door deze planten te telen en te verkopen, dragen we bij aan het behoud en de verspreiding van onze prachtige en zo belangrijke inheemse flora en hopen wij zo ons steentje bij te dragen aan het behoud en het herstel van onze eigenlijk zo grote soortenrijkdom in de natuur. De wilde plantenkwekerij is dan ook wellicht niet zoals u gewend bent:De planten staan niet bij elkaar in vaste plantvakken, maar net als in het wild groeien de soorten gewoon door elkander heen. Juist daarom is De Wilde Bertram een leefgebied voor vele soorten aan vlinders, wilde bijen, hommels,zweefvliegen en vele andere geleedpotigen. Maar ook amfibieƫn, vogels en kleine zoogdieren hebben hier hun leefgebiedje gevonden. Extra bijzonder: Een zijbreuk van de Peelrandbreuk (De breuk van Gemert-Zuid) loopt dwars door het perceel. Dit is zichtbaar in

plaatselijk freatofyte soorten maar ook aan bepaalde soorten in het kwekerij gedeelte. Bij ons kunt u dus Breuken Beleven via planten! 

Eetbare wilde planten kunnen een smakelijke en gezonde aanvulling zijn op ons menu. Wij promoten vanwege bovengenoemde redenen echter geen wild pluk, maar het zelf telen van deze plantensoorten. De natuur is immers geen supermarkt.


U vindt de geheel ecologisch beheerde kruiden en inheemse planten kwekerij & inspiratietuin De Wilde Bertram aan de Broekkantseweg in Gemert.

Stichting De Wilde Bertram zet zich in om de vaak eeuwenoude kennis van eetbare wilde planten en kruiden te delen. Vele inheemse planten die nu maar al te vaak als onkruid worden gezien, waren al vanaf de prehistorie belangrijk voedsel voor de mens. Of werden op allerlei andere manieren door de mens gebruikt.Soorten waarvan we weten dat de Neanderthalers deze al aten,soorten die de eerste boeren ca 7000 jaar geleden al teelden. Maar ook planten die de Romeinen naar Nederland brachten omdat zij deze als een delicatesse zagen, of omdat ze makkelijk te telen waren als voedsel voor hun troepen. Maar ook planten die vanaf de vroege en late middeleeuwen zijn ingevoerd als (toe)kruid, groente,vanwege hun geneeskrachtige werking,of als verfstof in de kloostertuinen of die voor de vele brouwerijen van weleer werden geteeld zijn in de tuin te vinden. 

Voor het bezichtigen van de tuin of plantenverkoop buiten de openingstijden kunt u een afspraak maken via: 

info@wildebertramgemert.nl

Op Afspraak kunnen er ook rondleidingen worden geboekt.(Minimaal 5 personen-maximaal 20 personen) kosten 6,00 p.p inclusief een kopje koffie of thee.

Wilt u ons steunen met een donatie? 

NL20 RABO 0373673183

                                          Sinds 1996 bekend als de smaakmaker van Gemert ,

sinds 2023 ligt de nadruk op het ecologische belang van inheemse planten. 

CONTACT


info@wildebertramgemert.nl

Postadres: Rector Klaassenstraat 37 5421VM Gemert

Eetbare wilde planten & Kruiden

Ecologische inspiratietuin

Teelt en verkoop inheemse planten 

Advies over ecologisch tuinieren 

De Wilde Bertram is tevens een een wijstgebiedje